SMŠ "Dr Ružica Rip" Sombor

O nama

Na sednici Sreskog veća Sombor, održanoj 1958. godine, doneto je Rešenje o osnivanju Srednje medicinske škole.

Škola nosi naziv Ružica Rip, po doktorki koja je medicinski fakultet završila u Beogradu 1940. godine. Zbog svojih antifašističkih uverenja odbila je ostati kao lekar kod četnika, te je zverski ubijena 1942. godine u blizini manastira Morača u 28. godini života.

Škola je imala rang srednje stručne škole. Zadatak škole definisan tom prilikom je da u vaspitno-obrazovnom procesu osposobljava srednje stručne kadrove za potrebe zdravstvene službe. Nastava u školi je bila teorijska i praktična, trajala je tri godine, izvodila se po Planu i programu koje donosi Savet

za prosvetu NR Srbije u saradnji sa Savetom za narodno zdravlje NR Srbije. Škola je obrazovala kadar medicinskih sestara. Za prvog upravnika Škole imenovan je dr Đorđe Lazić, upravnik sreske bolnice. Vremenom se pored medicinskih sestara počinju obrazovati laboratorijski i farmaceutski tehničari, babice. Nadalje škola prerasta u savremenu vaspitno-obrazovnu ustanovu i poprima regionalni značaj.

U zavisnosti od kadrovskih potreba sredine, proteklih godina škola je obrazovala učenike obrazovnog profila medicinske sestre-tehničare, farmaceutske tehničare, ginekološko-akušerske sestre, fizioterapeutske tehničare i pedijatrijske sestre-tehničare. Nastava se odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Na mađarskom jeziku se obrazuju učenici u okviru obrazovnog profila farmaceutski tehničari.

Osim redovnog školovanja škola vrši obrazovanje učenika putem prekvalifikacije za obrazovne profile medicinske sestre-tehničare, farmaceutske tehničare, ginekološko-akušerske sestre, fizioterapeutske tehničare i pedijatrijske sestre-tehničare, dokvalifikacije za obrazovni profil medicinska sestra – tehničar i vanredno školovanje za učenike starije od 17 godina medicinska sestra – tehničar.

Škola danas

Srednja medicinska škola „Dr Ružica Rip“ obavlja delatnost srednjeg stručnog obrazovanja.

Škola obrazuje učenike za područje rada zdravstvo i socijalna zaštita (četvrti stepen), a u okviru toga za obrazovne profile:
– medicinska sestra – tehničar;
– farmaceutski tehničar na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku;
– pedijatrijska sestra – tehničar;
– fizioterapeutski tehničar;
– ginekološko-akušerska sestra.

Misija: Da podstičemo lični razvoj učenika i nastavnika, razvijamo svest o pravima i odgovornostima, da vaspitavamo učenike odgovornom pristupu obavezi koju nameće njihovo buduće zanimanje, pre svega negovanju humanosti, kao i praćenju svih novina u struci koje ne sme prestati završetkom školovanja i sl.

Vizija: Savremena škola koja funkcioniše po usklađenim interesovanjima učenika i najnovijim dostignućima iz oblasti medicine, čiji će se rad zasnivati na kreativnosti učenika i zaposlenih u školi.

Biblioteka

Školska biblioteka sadrži 7515 knjiga, koje redovno koriste učenici i nastavnici škole.

Povodom održavanja manifestacije „Dani ruske kulture u Somboru- april 2017“, , gost-domaćin u Somboru je bio ambasador Ruske Federacije nj.e. Aleksandar Vasiljevič Čepurin . Tom prilikom nj.e. Ambasador Čepurin I predsednik Skupštine Grada Sombora dr Parčetić direktorima sombrorskih srednjih škola uručili su komplet do 14 kniga-sabranih dela Fjodora M.Dostojevskog, za obogaćivanje fonda školskih biblioteka.